“Mjesto za nas” je građanska akcija koju provodi Društvo Naša djeca Ozalj, u partnerstvu sa Osnovnom školom “Slava Raškaj” Ozalj.

 

Cilj akcije je borba protiv društvene isključenosti i nejednakosti u ruralnim područjima koji smo postigli obnovom lokalnog igrališta u maloj ruralnoj sredini Podbrežje kraj Ozlja na SZ Karlovačke županije. To igralište je prostor okupljanja svih žitelja ove male seoske sredine. Na igralištu se okupljaju djeca, mladi i starije osobe.

Članovi naše udruge uz sudjelovanje voditeljice Volonterskog centra Kupa Ozalj održali su edukaciju za prisutne o mogućnostima koje im se pružaju kroz organizirano volontiranje, a u sklopu nastave u područnoj školi organizirali su edukaciju za djecu o temi volonterizma.

Lokalni umjetnik Zoran Hajko  organizirao je radionicu oslikavanja stola, klupa, zida kraj igrališta i samog igrališta namjenjene djeci.  Učiteljica Sanja Radočaj organizirala je likovnu radionicu za polaznike škole pod nazivom „Naše novo igralište“ pa su djeca crtala svoje prijedloge kako bi se trebalo urediti školsko igralište te na taj način mogla izraziti svoje viđenje cijele akcije „Mjesto za nas“.

Volonterskom akcijom čišćenja igrališta, zamjene zaštitne ograde na igralištu, adaptacije stupova, uređenje klupa i stola stvorili smo prostor za druženje i igru. Ukupno je sudjelovalo 75 volontera, uglavnom mještana sela Podbrežje, roditelja i učenika područne škole Podbrežje, ali i 13 volontera iz obližnjih naselja grada Ozlja. Ukupno je provedeno 543 sati dobrovoljnog rada ili 12 dana radne akcije.

Organizirali smo završni javni događaj na kojemu su sudjelovali članovi Ženskog rukometnog kluba Colapis Ozalj i Taekwondo kluba Ozalj i tako predstavili te sportove djeci i ukazali im na važnost bavljenja sportom kao jednim od načina za kvalitetno druženje i toleriranje različitosti. Nakon toga organizirali smo natjecanje u dječjim igrama ( skakanje u vrečama, graničar, štafeta…).